Sık Sorulan Sorular
1 - Hangi sınıftan itibaren Erasmus`a başvuru yapabilirim?

Genel ortalamanız olduğu andan itibaren Erasmusa başvuru yapabilirsiniz. Örneğin birinci sınıfın birinci dönemini bitirdiğinizde bir genel ortalamaya sahip olacaksınız ve ilerleyen dönemden itibaren Erasmus`a başvuru yapabilirsiniz.

2 - Ders İçeriklerine nasıl ulaşabilirim?

Bu sayfadaki yönergeleri izleyiniz.

3 - Bazı sınavlara giremedim ve bu sınavlar için mazeret sınavı talep ediyorum. Ne yapmalıyım?

Bu sayfadaki dilekçeyi doldurarak Bölüm Sekreterliğine teslim ediniz.

4 - Nasıl Yatay Geçiş yapabilirim?

Yatay geçişi başka bir üniversiteden yapacaksanız Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinde yayınlanan duyuruları takip ediniz. İlgili duyurular dönem başlarında ya da dönem sonlarında yayımlanmaktadır. Yatay Geçiş için gerekli tüm belgeler orada ayrıntılı biçimde belirtilecektir.

Eğer Yatay Geçişi üniversitemizden başka bir üniversiteye yapacaksanız geçeceğiniz üniversite ve ilgili üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinde yayınlanan duyuruları takip ediniz.

Yatay Geçiş süreci tamamen Öğrenci İşleri tarafından yürütüldüğü için tüm bilgileri ve süreci Öğrenci İşlerinden öğrenip takip etmeniz gerekmektedir. 

Yatay Geçiş ile ilgili tüm bilgi ve kontenjanlar için TIKLAYINIZ!

5 - Uzaktan Eğitim Sistemine nasıl giriş yapabilirim?

Uzaktan Eğitim Sistemi ile ilgili tüm duyuru ve bilgileri UZEM Web Sitesinden edinebilirsiniz. İlgili web sitesine erişmek için TIKLAYINIZ!

6 - Kaydımı nasıl dondurabilirim?

Kayıt dondurma ağır ve sürekli hastalık, askerlik, tutukluluk veya hükümlülük gibi Üniversite’ye gelmeyi engelleyen durumlarda, gerekli belgeler sunularak kayıt dondurma işlemi yapılabilir. Bu sayfadan "Kayıt Dondurma Başvuru Dilekçesi"ni doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

7 - Ders kaydımı nasıl yapabilirim?

Ders kayıt dönemleri Akademik Takvim’de belirtilmiştir. Öğrencilerimizin güz ve bahar dönemlerinde kayıt yapmaları zorunludur. Ders kayıt dönemlerinde öğrencilerimiz Akademik Danışmanları ile iletişime geçerek ders kayıtlarını tamamlayabilirler.

Ders kayıtları akademik danışmanlar tarafından onaylanır. Yapmış olduğunuz ders kaydına ders kayıt sürecinin sonuna kadar Akademik Danışmanınızdan onay almanız gerekir.

Ders kaydı yapma rehberi için TIKLAYINIZ!

8 - Aldığım bir dersten ne zamana kadar çekilebilirim ya da ilgili dersi başka bir dersle değiştirebilirim?

Dersten çekilme işlemleri sadece seçimlik dersler için ve sadece Akademik Takvim’de belirlenen süre içinde yapılabilir. Ekle-Sil haftası bittikten sonra seçilen derslerin değiştirilme imkanı yoktur.

9 - Ara ve Final sınav programına nereden ulaşabilirim?

Tüm sınavların programları sınavlar başlamadan bir hafta öncesinde bölümümüz web sitesi Duyurular bölümünde yayınlanmaktadır.

10 - Bütünleme Sınavı nedir, kimler girebilir?

Yükseköğretim mevzuatı uyarınca öğrenciye başarısız olduğu dersten bütünleme sınav hakkının verildiği hallerde kullanılır. Bütünleme sınavında alınan not, nihai notun hesaplanmasında final sınavı notu yerine geçer.
Yarıyıl sonu sınavına kabul koşullarını yerine getirmemiş öğrenciler bütünleme sınavına katılamaz.

11 - Mazeret sınavı nedir, kimler başvuru yapabilir?

Geçerli bir durum (sağlık vb.) nedeniyle sınava katılamamanız durumunda mazeretinizi ispatlayan bir belge ile birlikte dilekçe yazarak mazeret sınavı talebinde bulunabilirsiniz. Mazeret Dilekçesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

12 - Sınav sonucuma nasıl itiraz edebilirim?

İlgili adresteki Sınav Sonucu İtiraz Dilekçesini doldurarak başvuruda bulunabilirsiniz.

13 - Tezsiz Yüksek Lisans Diploması Nasıl Alırım?

Tezsiz Yüksek Lisans Diploması yol haritası için TIKLAYINIZ!

14 - Yaz okulu açılıp açılmayacağını nasıl öğrenebilirim?

Yaz okulu açılması durumunda ilgili duyurular Bütünleme Sınavları sonrasında web sitemizde ya da Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinde duyurulmaktadır. 

15 - Formasyon dersleri ile ilgili bilgileri nasıl edinebilirim?

Formasyon işlemleri, dersleri vs. ile ilgili tüm iş ve işlemler Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle formasyon dersleri ile ilgili tüm soru ve sorunlarınız için Eğitim Bilimleri Bölümü ile görüşmeniz gerekmektedir. Eğitim Bilimleri Bölümü web sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

16 - Ders hocalarıma nasıl ulaşabilirim?

Buraya tıklayarak hocaların iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Akademik Danışmanlar sizin adınıza hocalarla görüşme yapmamaktadır. 

17 - Tek Ders sınavına kimler girebilir?

Mezun olmak için gereken 240 AKTS`yi tamamlayan ancak alttan başarısız 1 (bir) zorunlu dersi kalan öğrenciler TEK DERS Sınavına girerek başarılı olmaları durumunda mezun olabilirler.

Eğer alttan aldığınız dersten Devamsızlık nedeniyle kaldıysanız tek ders sınavına giremezsiniz. Tek ders sınavına girebilmek için ilgili dersten devamsızlık dışında bir not ile kalmanız gerekmektedir.

Tek ders sınav tarihleri her yıl yenilenen Akademik Takvimde yer almaktadır. Akademik Takvim bilgisi için TIKLAYINIZ. Yönetmelik için TIKLAYINIZ.

Tek Ders Sınavı Başvuru Dilekçesini Form ve Dilekçeler sayfasından indirebilirsiniz.

İndirdiğiniz dilekçeyi doldurarak Tarih Bölüm Sekreterliğine teslim ediniz.

18 - 240 krediyi doldurdum ancak nasıl mezun olabilirim?

240 AKTS tamamladıysanız ve alttan dersiniz kalmadıysa Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı otomatik olarak mezuniyet işlemlerinizi yapmaktadır. Eğer aldığınız ders kredisi ile başardığınız ders kredisi arasında fark var ise (Örneğin 250 kredilik ders aldınız ancak 245 kredilik ders tamamladınız) bu durumda mezuniyet işlemleriniz otomatik olarak yapılamamaktadır. Aldığınız fakat başarılı olamadığınız dersi/dersleri sildirmek için "Ders Sildirme Dilekçesi" vermeniz gerekmektedir. İlgili dilekçeyi bölüm sekreterliğine ıslak imzalı olarak teslim etmeniz gerekmektedir. İlgili dilekçeyi temin edebileceğiniz sayfa için TIKLAYINIZ.

Bu aşamadan sonra süreç şu şekilde ilerlemektedir:

1) Dilekçeniz Bölüm Başkanlığı tarafından değerlendirilmekte ve bir sorun yok ise Fakülte kuruluna sunulmaktadır.

2) Eğer bu aşamada da bir sorun yok ise Fakülte Kurulu onay vererek bu onayı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına göndermektedir.

3) Eğer bu aşamada da bir sorun yok ise Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı mezuniyet işlemlerinizi tamamlamaktadır. Bu süreç değişken olmakla birlikte yaklaşık bir ay sürebilmektedir.

19 - Yaz okulunda başka bir yükseköğretim kurumundan nasıl ders alabilirim?

Bölümümüzde yaz okulu açılmaması veya yaz okulu açılıp da almanız gereken zorunlu bir ders açılmadıysa ilgili dersi başka bir yüksek öğretim kurumundan alabilirsiniz. Ders alma koşullarınız şu şekildedir:

Senaryolar:

Üniversitemizde yaz okulu açıldı ancak bölümümüzde yaz okulu açılmadı: Üniversitemizin diğer bölümlerinden / başka üniversitelerden aşağıdaki adımları tamamlayarak ve Bölüm Başkanlığına dilekçe ile başvurup onay alarak seçmeli ders alabilirsiniz.

Üniversitemizde yaz okulu açıldı ve bölümümüzde de yaz okulu açıldı: Bölümümüzde açılan derslerden daha önce almadığınız dersleri alabilirsiniz.

Üniversitemizde yaz okulu açıldı ve bölümümüzde de yaz okulu açıldı ancak almayı planladığınız zorunlu ders açılmadı: Başka üniversitelerden aşağıdaki adımları tamamlayarak ve Bölüm Başkanlığına dilekçe ile başvurup onay alarak zorunlu dersi alabilirsiniz.

Ders/dersleri almak için şu adımları izlemeniz gerekmektedir:

1. Adım: Yaz okuluna katılmak istediğiniz yükseköğretim kurumundaki ilgili dersin ders adını/kodunu/kredisini/içeriğini kontrol ediniz. Ders adı, kredisi ve içeriği uyuşması durumunda 2. Adıma geçiniz. (Ders Adı tam anlamıyla uyuşmasa da ders içerikleri ve ders kredisi uyuşuyorsa ilgili dersi alabilirsiniz.)

2. Adım: Dersi/dersleri almak için Bölüm Başkanlığına dilekçe vererek ön başvuru yapınız. İlgili dilekçe örneğine şu adresten ulaşabilirsiniz: Formlar: Başka Yüksek Öğretim Kurumundan Ders Alma (Yaz Okulu) Ön Talep Dilekçesi 

3. Adım: Dilekçenizi Bölüm Sekreterliğine teslim ettikten sonra ilgili üniversitede ders kaydınızı yapınız ve derslere devam ediniz. Bu süreçte Bölüm Sekreterliğinden dilekçenizin onaylanıp onaylanmadığını sorunuz. (Dilekçenizin onaylanması zaman alabilir bu nedenle ders içeriklerinin uyuştuğundan eminseniz aldığınız derse devam ediniz)

4. Adım: Aldığınız dersi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Bölüm Başkanlığına "Ders Muafiyeti Başvuru Dilekçesi" formunu indirerek doldurunuz ve başvuru yapınız. Form için TIKLAYINIZ!

5. Adım: Ders içerikleri ve kredileri uyuşuyorsa muafiyetiniz yapılacak ve transkriptinize ilgili ders eklenecektir.

20 - Üniversitemizin diğer bölümlerinden yaz okulunda nasıl ders alabilirim?

Yaz okulunda en fazla 3 ders ya da en fazla 21 krediye kadar ders alabilirsiniz. (Toplamı 3 ders ya da 21 kredi olması gerekmektedir. Eğer 3 ders toplamda 21 krediden daha az kredi veriyorsa maksimum alabileceğiniz kredi o 3 dersin kredi toplamıdır. Eğer alacağınız 1 ders 21 kredi ise sadece 1 ders alabilirsiniz. Her durumda 3 dersi ya da 21 krediyi geçemezsiniz.)

Eğer bölüm dışından seçmeli bir dersi üniversitemizin başka bir bölümünden almak istiyorsanız ekampüs sistemi üzerinden normal dönem içi ders kaydı yaptığınız gibi ekranınıza gelen derslerden seçim yaparak ders kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Aldığınız dersin/derslerin harç ücretini yatırmanız gerekmektedir. Sistem sizi bu konuda yönlendirecektir.

Alacağınız dersler Üniversitemiz seçmeli dersleri kategorisinde olduğundan bölümünüzdeki herhangi bir ders ile içeriğinin uyuşmasına gerek yoktur.